Humanitaire campagne

De humantaire campagnes (veelal geldinzamelingsacties voor medische instellingen in de Gazastrook) worden georganiseerd door de Stichting Palestina, al dan niet in samenwerking met het samenwerkingsverband “Rotterdam voor Gaza”.

NOODHULP VOOR DE DAR ESSALAM KLINIEK: “OPERATIE GAZA”
een nieuw anesthesieapparaat.

Voordat we iets schrijven over de nieuwe campagne “Operatie Gaza”, blikken we eerst terug op de vorige campagne voor de De Dar Essalam kliniek: “Licht voor Gaza”, want ook het laatste deel van de zonnepanelen op het Dar Essalam ziekenhuis in Gaza is nu geplaatst.

Vanuit de lucht zullen de piloten van Israelische gevechtsvliegtuigen ze kunnen zien; en vanaf de straat tonen ze zich schitterend in de zon aan bewoners van de stad en het vluchtelingenkamp Khan Younis: het woud aan zonnepanelen op het dak van het Dar Essalam ziekenhuis. Met daartussen het immense bord, dat ons trots mag maken: “Funded by Wilde Ganzen and Rotterdam voor Gaza/Stichting Palestina”.

In minder dan twee jaar –en met de steun van Wilde Ganzen- is het gelukt om ook het tweede deel van de campagne Licht voor Gaza te voltooien. En is het ziekenhuis nu in grote mate onafhankelijk van de haperende – want voor een groot deel door Israelisch geweld vernietigde – elektriciteitscentrale; èn van de dure import van dieselolie voor stroom-aggregaten.

Een sprankje licht uit Nederland voor de zo zwaar geteisterde Palestijnse bevolking van de Gazastrook. In een tijdperk, waarin niet alleen de internationale belangstelling voor de Palestijnse zaak lijkt te tanen; maar ook de Israelische bezettingsmacht dag in, dag uit ongeremd etnische zuivering verder doorvoert. Door land te confisqueren, huizen op te blazen, nederzettingen te stichten en uit te breiden, rechten in te perken, en, vooral in de Gazastrook, dodelijke beschietingen uit te voeren. Met kennelijke en stilzwijgende instemming van de internationale gemeenschap; althans de regeringen van de belangrijkste landen – westerse zowel als niet-westerse.

De campagne “Licht voor Gaza” kon een succes worden door de steun van de vele honderden mensen in Nederland die meehielpen bij collectes in Rotterdam, maar ook in Amsterdam; filmavonden organiseerden, of een Iftar maaltijd tijdens de Ramadan; bijeenkomsten en manifestaties, zoals die ter herdenking van de Nakba voor hun rekening namen; of gewoon geld doneerden op de bankrekening van de Stichting Palestina.

Onze dank daarvoor!

En nu?…

Nu gaat het samenwerkingsverband Rotterdam voor Gaza gewoon verder. Op de lauweren rusten is geen optie, waar de nood zo hoog is als in de Gazastrook. Waar ook het Dar Essalam ziekenhuis operaties moet uitstellen of zelfs cancelen omdat een deel van de apparatuur sterk is verouderd.

“Operatie Gaza” is van nu start gegaan. De campagne, met mogelijk weer de steun van Wilde Ganzen,  voor een nieuw anesthesieapparaat in de operatiekamer van het Dar Essalam ziekenhuis.

Dat moet toch lukken?

Uiteraard hopen wij op uw donatie. U kunt uw bijdrage voor het ziekenhuis overmaken op rekeningnummer NL94INGB0006360364 ten name van Stichting Palestina in Rotterdam, onder vermelding van “medische hulp”. Of geef aan onze collectanten die u in de binnenstad van Rotterdam kunt tegenkomen.

Wil je een keer meehelpen collecteren, meld je dan aan! Volg de link rechts bovenaan deze pagina in het groene vlak (‘steun rotterdam voor palestina’).

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *