Voltooide activiteiten

Hieronder staat een selectie van voltooide activiteiten die door het Palestina Komitee Rotterdam of de Stichting Palestina zijn georganiseerd of mede-georganiseerd, of waaraan op andere wijze een bijdrage is geleverd.

.

Campagne “Kinderen van Gaza” is afgerond Het project waar wij met de collectes geld voor hebben ingezameld is helemaal uitgevoerd. Het ‘Child Protection Program’ / “Kinderen van Gaza” voor kinderen in de stad Jabalia in de Gazastrook is afgerond. In november 2022 hebben we het bedrag van $ 17.250 overgemaakt naar de organisatie Takween in Jabalia. Het project was gericht op  psychologische en lichamelijke ondersteuning en  therapie voor kinderen in Jabalia die ernstig onder de bombardementen van Israel hebben geleden. Na ruim 5 maanden is het project afgerond met een week vol van activiteiten waar de kinderen aan deelnamen.

     

 

.

De jaarlijkse Nakba-herdenking op zondag 15 mei 2022. NAKBA BETEKENT VEEL VOOR MIJ 
Op twee plaatsen in de stad vond de herdenking plaats. Met een bijeenkomst begeleid door Yousef Hashem in de Botanische Tuin Kralingen en het Verhalenhuis Belvédère in Katendrecht. Op initiatief van ‘Rotterdam voor Gaza’ is een onderzoek voorgesteld waarbij het draagvlak voor deze gebeurtenis in de stad, de overdracht van kennis over de Nakba, de wijze waarop zo’n herdenking zou kunnen plaatsvinden en potentiële locaties in kaart en beeld worden gebracht. Naast de bijeenkomsten waren er ook een expositie, video première (film van “Gil en Moti”) , Palestijnse muziek en hapjes.

.

Geen activiteit van ons, maar wel één om te onthouden: Nu online: 1000 Palestijnse films. Cinema Palestina Werkgroep heeft haar database met zo’n 1000 Palestijnse films gelanceerd, zie www.palestinecinema.com Het grootste deel van de films zijn films van regisseurs met een Palestijnse nationaliteit/achtergrond. Er zijn echter ook goede films gemaakt door andere regisseurs, waaronder Nederlandse en joods-Israëlische. Het uitgangspunt om opgenomen te worden in de database is of de film een bijdrage levert aan het verduidelijken van de situatie van de Palestijnen.

.

Na flink te hebben gecollecteerd (voorzover Coronamaatregelen dat toelieten) in samenwerking met Rotterdam voor Gaza kon in oktober 2021 een uniek project worden gefinancierd:  Het verlenen van psychologische en sociale hulp aan kinderen van Gaza en hun familie die lijden onder door Israël toegepast oorlogsgeweld. De Palestijnse organisatie die hiervoor heeft gezorgd heet Takween. Het is een indrukwekkende project geworden waarin zowel in individueel als in groepsverband door intensieve therapie ruimte werd gegeven  om gevoelens de vrije loop te laten en psychologisch hulp te verlenen. Het project omvatte ontspanningstherapie, speltherapie en teken- en schildertherapie. 

.

Inzamelingsactie voor een medisch apparaat (C-arm, zie onderstaande foto’s), maart 2021. Deze maand kregen we bericht uit Gaza dat het medisch apparaat waar wij aan hebben bijgedragen (Stichting Palestina, Rotterdam voor Gaza), uit Duitsland is gearriveerd. Voor de aanschaf van deze C-arm kwam het Dar Essalaamziekenhuis €25.000 te kort. Onze actie ‘Operatie Gaza ‘ voor het anesthesieapparaat had gelukkig zoveel donaties van gulle gevers opgeleverd dat wij wederom met de steun van Wilde Ganzen deel 2 van ‘Operatie Gaza’ konden uitvoeren, het verbeteren van de kwaliteit van de operatiekamer. Een C- arm is een medisch apparaat dat wordt gebruikt om röntgenfoto’s te maken. Het apparaat is van cruciaal belang en wordt gebruikt door specialisten op het gebied van o.a. chirurgie, cardiologie en traumatologie. Dit apparaat biedt onmiddellijk een röntgenfoto zodat artsen direct kunnen zien wat er aan de hand is. De naam C-arm komt door de c-vormige arm die wordt gebruikt om de röntgenbron en de röntgen detector met elkaar te verbinden.

.

Rotterdam 5 februari 2021: Opnieuw Ben Goerionstraat omgedoopt tot Issa Amro fietspad. Een week BDS Nederland (www.bdsnederland.nl) het Ben Goerion fietspad te Amstelveen omdoopte tot “ISSA AMRO FIETSPAD, Palestijns mensenrechtenverdediger”, onderging de Ben Goerionstraat in Rotterdam dezelfde metamorfose. Ditmaal uitgevoerd door het Palestina Komitee Rotterdam. Aanleiding voor deze actie is de rechtszaak die Israël tegen de Palestijnse mensenrechtenverdediger uit Hebron Issa Amro heeft aangespannen, waarbij hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

.

1 november 2020: de campagne “Operatie Gaza” is succesvol afgesloten. Onder deze naam is geld ingezameld voor een nieuw anesthesieapparaat voor het Dar Essalam-ziekenhuis op de Gaza-strook. Net als in de vorige campagne is het geld bijeengebracht door collectanten van Rotterdam voor Gaza en de Stichting Palestina. Uiteraard was dit het afgelopen extra lastig door beperkingen als gevolg van Corona, maar het is gelukt. Ook deze campagne is financieel ondersteund door stichting “De Wilde Ganzen” (met de 50%-regeling). Dank aan iedereen die gedoneerd heeft en aan de Wilde Ganzen!

.

2019: de campagne “Licht voor Gaza” is voorbij. Deze financiële campagne heeft enkele jaren gelopen en er is door de vrijwilligers van de Stichting Palestina en van Rotterdam voor Gaza enorm hard gewerkt – soms letterlijk in weer en wind – om geld in te zamelen. Veelal gebeurde dit met de collectebus op drukke punten in Rotterdam, zoals het Binnenwegplein. Stichting de Wilde Ganzen heeft financieel ondersteund. Er staat nu een dek zonnepanelen op het dak van de Dar Essalam-kliniek, waardoor de kliniek nagenoeg zelfvoorzienend is geworden in de elektriciteitsbehoefte. Hierdoor is de kliniek niet langer afhankelijk van de grillige en willekeurige energieleverantie door bezettingsmacht Israël. In het rapport van de kliniek kun u meer lezen over de resultaten. Final Report Nov 2018 .

 

 

 

 

.

Op 2 november 2018 vond een filmavond plaats die werd georganiseerd door Rotterdam voor Gaza en De Rode Morgen. Vertoond werd de bekende documentaire “5 Broken Cameras”.

 

 

.

Prik geen Palestijn aan je vork. Flyeractie bij Albert Heijn in Schiebroek te Rotterdam op zaterdag  30 juni 2018. Sinds eind mei liggen de schappen van diverse supermarkten vol met Israëlische aardappelen. Voor de bewuste consument is het zoeken naar een aardappel uit een ander land. Veel mensen weten echter niet dat het goed mogelijk is dat deze aardappelen die zogenaamd ‘Made in Israel’ zijn, uit nederzettingen op bezet Palestijns gebied komen. Deze nederzettingen zijn illegaal volgens internationaal recht. Door deze aardappelen te kopen, steun je direct de nederzettingenpolitiek en indirect de onderdrukking van de Palestijnen. Met deze boodschap gingen vrijwilligers van het Palestina Komitee Rotterdam  flyers uitdelen om de klanten van deze winkel  hiervan bewust te maken. Er werden goede gesprekken gevoerd, soms alleen de flyer aangenomen om thuis te lezen.  Er werd met sympathie op de vrijwilligers gereageerd.  Een mevrouw kwam zelf flesjes vitaminewater brengen om de dorst te lessen op deze warme zomermiddag.

 

.

EEN NIEUWE GAZA FLOTILLA IS ONDERWEG NAAR DE GAZASTROOK en verschillende schepen deden Nederlandse havens aan. Op 6 en 7 juni 2018 werd de Veerhaven in Rotterdam aangedaan. Volg deze link voor meer informatie:http://freedomflotilla.nl/

 

.

Op 12 mei 2018 vond een grote manifestatie plaats in Rotterdam: 70 JAAR NAKBA. Nakba betekent catastrofe. Op 15 mei 1948 riepen zionisten eenzijdig de staat Israël uit, waardoor honderdduizenden Palestijnse burgers moesten vluchten en honderden Palestijnse dorpen werden ontvolkt en vernietigd. Voor de Palestijnen is dit de dag van de Catastrofe/de Nakba. Er werd op verschillende locaties in de stad herdacht met een gevarieerd programma van een mars, muziek, dans, sprekers, film, debat, tentoonstelling en infomarkt. Het PKR was één van de organisatoren (in het verband Rotterdam voor Gaza). Druk hier voor een gefilmde impressie van deze indrukwekkende dag.

.

Bevrijdingsfestival 5 mei 2018. Het Palestina Komitee Rotterdam was aanwezig met de kraam. 

 

 

 

 

.

“Stop kolonisatie Palestina, handen af van Jeruzalem”, 16 december 2017, Binnenwegplein, Rotterdam. Op initiatief van het Palestina Komitee Rotterdam vond een manifestatie plaats met de titel “Stop kolonisatie Palestina, handen af van Jeruzalem”. De onmiddellijke aanleiding was het besluit van president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Deze erkenning is echter een symptoom van een al langer gaande stapsgewijze overname van Palestijns grondgebied door Israël, dat daarbij gesteund wordt door de Verenigde Staten. Met de manifestatie wilden we het Rotterdamse publiek informeren. Er waren verschillende sprekers, zangers en muzikanten.

.

Nakba-herdenkingsbijeenkomst – 13 mei 2017 De Palestijns Syrische Vereniging ‘Maseer’ organiseerde samen met ‘Rotterdam voor Gaza’ een bijzondere ‘Nakba’-herdenkingsbijeenkomst met o.a. een tentoonstelling van werk van cartoonist Hani Abbas en de première van Mostafa Betaree’s film ‘Return Ticket’ in het gebouw van de SKVR.

 

 

 

.

Palestijnse Conferentie in Rotterdam op 15 april 2017 Op 15 april 2017 komen duizenden Palestijnen uit heel Europa bij elkaar in De Doelen in Rotterdam. Hoofdthema van deze conferentie is De Balfour-verklaring van 1917. In deze verklaring spreekt de toenmalige Engelse regering steun uit voor een “nationaal tehuis” voor Joden in Palestina. Eén van de oorzaken van veel ellende voor de Palestijnen. Naast toespraken zijn er workshops en een markt waar vele organisaties zijn vertegenwoordigd, waaronder Rotterdam voor Gaza.          

.

Directeur Dar Essalaam Ziekenhuis bezoekt Rotterdam. Op 28 december 2016 bezocht directeur Mohammed Alastal  van het Dar Essalaamziekenhuis uit Gaza, Rotterdam. Hij vertelde over de situatie in Gaza die steeds moeilijker wordt voor de bevolking. De meeste mensen zien geen perspectief, de situatie is uitzichtloos. Er moet snel iets gaan veranderen in Gaza. Daarnaast vertelde Dr. Alastal over de gezondheidszorg in Gaza in het algemeen en over zijn ziekenhuis in het bijzonder. Er is een tekort aan alles. Dr. Alastal heeft iedereen hartelijk bedankt voor de inzet en voor het feit dat we Gaza niet vergeten. Wij gaan door met de  steun aan het ziekenhuis!

.

Bevrijdingsfestival 5 mei 2016 Rotterdam Donderdag 5 mei stonden we namens het samenwerkingsverband “Rotterdam voor Gaza” met de actiekraam op het bevrijdingsfestival van Rotterdam. De dag was prachtig dankzij de zon, maar ook dankzij de mensen die meehielpen (van de PvdA, SP, Een Ander Joods Geluid en de vader van één van de vrijwilligers die ervoor zorgde dat alle spullen naar hetfoto3 foto1 festival werden gebracht en weer werden opgehaald.       .

 

 

.

Medische campagne Dar Essalam kliniek Gaza 2014/2015/2016logo Dar Essalam kliniek Gedreven door noodzaak is de medische campagne voor de Dar Essalam kliniek in de Gazastrook voortgezet in (2014,) 2015 en 2016. Dit kunt u ook lezen onder de knop “Humanitaire campagne” op deze website. De collectes gaan verder en het PKR zet zowel zelfstandig als binnen het samenwerkingsverband Rotterdam voor Gaza de schouders eronder. De eerste zonnepanelen zijn geplaatst. Hierover is te lezen in het “Final Report Solar System Installation van januari 2016. Blijft u ons helpen om het succes te vervolgen! final report solar syst. installation – jan 2016 .

.

Olijfbomenactie bij de Centrale Bibliotheek in 15 december 2015, 5 januari 2016 Op 15 december hebben we tijdens de officiële opening van de tentoonstelling “SAMEN-LEVEN vrouwen en hun olijfbomen” bij de bibliotheek in Rotterdam in samenwerking met “Rotterdam voor Gaza” een flyer-actie gehouden. De tentoonstelling vestigde de aandacht op deze 35 vrouwen van verschillende religies die samen schilderen met als thema: de olijfboom. Deze boodschap van verdraagzaamheid en vriendschap heeft echter een onbelichte kant. De flyer-actie was erop gericht om het verhaal te vertellen dat de organisatoren van de tentoonstelling verzwijgen, namelijk dat Israël op grote schaal Palestijnse olijfbomen vernietigt en land confisqueert. Ook is burgemeester Aboutaleb  die de tentoonstelling opende, actief benaderd.  Met de directeur van de bibliotheek is nadien een gesprek gevoerd. In de bibliotheek zijn onze flyers neergelegd.

.

Supermarktinspectie verboden Israëlische producten (juli 2015, januari 2016 enz.). Het InspectieteInspectie juli 2015-2am van DocP reisde in 2015 en 2016 door het hele land en deed in juli 2015 voor het eerst Rotterdam aan. In Rotterdam werd het team bemenst door vrijwilligers van het PKR. Het Inspectieteam ging in twee supermarkten op zoek naar producten met een Israëlische herkomst en dan met name producten die Israël op geroofde Palestijnse grond heeft verbouwd. De verkoop van dergelijke producten helpt Israël om de bezetting te financieren en geroofd Palestijns land te exploiteren ten koste van Palestijnen. Het Israëlische label aan dergelijke producten verhult deze praktijken, maar ontsnappen niet aan het Inspectieteam. Het Inspectieteam deelde buiten flyers aan het publiek uit, terwijl het in gesprek probeerde te raken met de filiaalmanagers van de Albert Heijn en de Jumbo om de resultaten van de inspectie te bespreken. De resultaten: aardappels (Nicola’s), hummus (Sabra), vleesvervangers (Tivall) en verder kakivruchten.

.

Het Palestina Komittee Rotterdam ontving op vrijdag 26 juni 2016 Ali  Zbidat en zijn dochter Aouda uit Sakhnin, een IMG_20150626_200207Palestijns dorp in wat nu Israël wordt genoemd. Ali legt eerst uit dat de ligging van een Palestijns dorp in Israël er toe leidt dat de Israëliërs hem aanmerken als Arabisch Israëliër of een Israëlische Arabier. Maar dat accepteert Ali niet, want hij is een Palestijn. Ook gebruikt hij niet de term “inside-Israël” om het gebied te omschrijven waar hij woont, want dat zou ten onrechte impliceren dat er ook een “outside-Israël” is. Volgens Ali is er alleen een Palestina en is hij een Palestijn, dat was zo, dat is zo en dat zal altijd zo blijven. Aouda is advocate en werkt bij de organisatie Addameer. Zij zet zich in voor Palestijnse gevangenen, waaronder jeugdige gevangen en zorgt ervoor dat zij worden verdedigd in juridische procedures. De lezing vond plaats in het SP-gebouw in Rotterdam. http://www.addameer.org/. Ali is actief in het alternatieve toerisme in Galilea: http://galileetoday.com/ .

.

Op vrijdag 22 augustus 2014 werd in City Kerk “Het Steiger’ een WAKE VOOR GAZA Foto0328gehoudenMet deze drie leuzen: STOP DE BEZETTING! STOP DE BLOKKADE! WEES SOLIDAIR MET DE MENSEN IN GAZA! vraagt “Rotterdam voor Gaza” aandacht voor de verschrikkelijke situatie waarin de inwoners van Gaza zich bevinden. Hun lijdensweg begon niet op 8 juli, 2014 de eerste dag van massale bombardementen door het Israëlische leger, ook niet 7 jaar geleden toen de grensovergangen vanuit Egypte en Israël werden geblokkeerd maar meer dan 66 jaar geleden. 80 procent van de Palestijnen in Gaza is vluchteling of stamt af van de vluchtelingen die vanaf 1948 verdreven zijn uit Israël. Gaza is bovendien nu al zeven jaar de grootste openluchtgevangenis ter wereld. 

.

Fleyer Rotterdam4GazaFilmavond met Fida Qishta: “Where should the birds fly?” “Het Palestijnse Huis” en het samenwerkingsverband “Rotterdam voor Gaza” organiseerden op 4 juni 2014 een discussiemiddag en filmavond. De Gazaanse filmmaakster Fida Qishta vertoonde haar docufilm: “Where Should the Birds Fly?”. Fida heeft een indringende film gemaakt die je aan het denken zet over sterke vrouwen die een normaal leven proberen te leiden in een abnormale wereld. Na de film was er gelegenheid tot het stellen van vragen en debat. De filmavond vond plaats in “de Leeszaal” in   Rotterdam West.

.

Apartheidsfruit de winkel uit! Onder deze naam voerde de Stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (DocP) in 2013 een boycot tegen producten uit Israël of de Israëlische nederzettingen. Supermarkten, winkels en groothandels werden opgeroepen om geen producten uit Israël of Israëlische nederzettingen te kopen. DocP werkte daarbij samen met het netwerk “Samenwerken voor Palestina”, waar het Palestina Komitee Rotterdam bij is aangesloten.  De vrijwilligers van het PKR waren in 2013 actief tijdens de vele handtekeningenacties die in Rotterdam werden georganiseerd. De handtekeningen werden eind 2013 aangeboden aan het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelen).

.

Medische campagne Dar Essalam kliniek Gaza 2012/2013logo Dar Essalam kliniek In 2012 is de Stichting Palestina een medische campagne gestart voor de Dar Essalam kliniek in de Gazastrook. De campagne is – ondanks de financiële crisis – succesvol geweest. Wij danken iedereen voor de bijdragen en donaties die zijn gedaan. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor deze kliniek. Er is geflyerd, gecollecteerd en toppunt van de inzamelingsactie was natuurlijk de kunstveiling “1,2,3-Gaza” (zie hieronder). Onze target van € 10.000,- is overschreden. De Dar Essalam kliniek heeft ons een jaarverslag gestuurd waaruit blijkt hoe hard de financiële bijdrage nodig geweest. Dit jaarverslag kunt u hier raadplegen: final report Dar Es Salam hospital .

.  

B(oycot).D(ivestment).S(anction). – Dadelcampagne 2013 dadels 2013Stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (DocP)(www.docp.nl) startte dit jaar in samenwerking met stichting ISRAA (www.israa.nl) een dadelcampagne.  DocP riep winkeliers en groothandels op om  tijdens de Ramadan 2013 geen Israëlische dadels te verkopen en consumenten om deze dadels niet te kopen. Vrijwilligers van het Palestina Komitee Rotterdam hielpen mee de flyers te verspreiden bij moskeeën in Rotterdam.

.

Kunstveiling “Eenmaal Andermaal voor Gaza”  In het kader van de medische campagne ten behoeve van de Dar Essalam kliniek vond op zondag 16 juni 2013 de bovengenoemde kunstveiling plaats in de Kunstuitleen Rotterdam aan de Nieuwe Binnenweg 75. Twee kijkdagen gingen vooraf. Veel, maar niet alle kunstwerken werden verkocht en een mooi bedrag werd opgehaald (ongeveer 6000 euro). De Kunstveiling werd georganiseerd door het samenwerkingsverband “Rotterdam voor Gaza” waar de Stichting Palestina bij is aangesloten.

.

Woorden voor Gaza, 20 januari 2011, Bibliotheektheater, Rotterdam. Dichters uit binnen- en buitenland  dichten over (kinder)rechten in Gaza tijdens poëzie-avond ten behoeve van de “Gaza Art Gallery”, een kunstproject voor kinderen in de Gazastrook. Georganiseerd door het samenwerkingsverband “Rotterdam voor Gaza” waarbij het Palestina Komitee Rotterdam is aangesloten.

 

.

Muziek voor Gaza, 16 september 2010, WMDC Rotterdam. Benefietconcert met Denise Jannah, de Rotterdamse band Maghreb Mania e.a. Een Palestijnse band speelt mee via Skype. Ten behoeve van Theatre Day Production, een  jeugdtheatergezelschap dat voorstellingen maakt met en voor kinderen in de Gazastrook. Georganiseerd door het samenwerkingsverband “Rotterdam voor Gaza” waarbij het Palestina Komitee Rotterdam is aangesloten.

.

VERGEET GAZA NIET – koop geen Israëlische dadels! Tijdens de ramadan in de zomer van 2010 starten het Nederlands Palestina Komitee en BDS Nederland een boycotactie tegen Israëlische dadels die afkomstig zijn uit de illegale nederzettingen in de Jordaanvallei. Ze worden geproduceerd door kolonisten. De winst uit de export van deze dadels helpt de bezetting van Palestina te financieren. De vrijwilligers van het Palestina Komitee Rotterdam delen in Rotterdam de flyers (zie afbeelding) uit bij moskeëen om moslims bewust te maken van de Israëlische praktijken.

.

Freedom Flotilla One, mei 2010YellowSailBoatLogo In mei 2010 vertrekt een vloot van schepen met internationale vredeactivisten naar de Gazastrook. De schepen zijn geladen met hulpgoederen en hopen de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Negen Turkse vredesactvisten worden tijdens een lafhartige aanval door het Israëlische leger vermoord op het schip de Mavi Marmara op 31 mei 2010. Het Palestina Komitee Rotterdam heeft medische goederen gesponsord.

.

Boycotcampagne: “Koop geen Israëlische apartheid”. In 2009 start het Nederlands Palestina Komitee de boycotcampagne “Koop geen Israëlische apartheid”. De boycot is gericht tegen de verkoop van Israëlische producten door Albert Heijn. Gedurende meerdere jaren hebben vrijwilligers van verschillende organisatie in vijftien steden onder het winkelend publiek handtekeningen ingezameld. In Rotterdam hebben vrijwilligers van het Palestina Komitee Rotterdam dat voor hun rekening genomen. De campagne heeft tot in 2011 gelopen. In dat jaar werden ruim 10.000 ondertekende kaarten (zie afbeelding) afgegeven bij het hoofdkantoor dan Albert Heijn in Zaandam.

.

logo kunstveiling 2009Kunstveiling “Gaan voor Gaza, maak Gaza gezond”, Centrum Beeldende Kunst, Rotterdam, 13 juni 2009. Kunstenaars geven werken en diensten in het kader van de medische campagne “Gaan voor Gaza, maak Gaza gezond”, een initiatief van de Stichting Palestina. De veiling is georganiseerd door het samenwerkingsverband “Rotterdam voor Gaza”. De opbrengst was meer dan 10.000 euro en is geschonken aan het El Wafa revalidatiecentrum in Rafah.

.

Medische campagne “Gaan voor Gaza, maak Gaza gezond”, 2009. Het Palestina Komitee Rotterdam (PKR) en de Stichting Palestina hfoto van folder gaan voor gazaGaan voor Gazaebben met steun van een groot aantal andere organisaties het initiatief genomen tot de geldinzameling-campagne “Gaan voor Gaza: maak Gaza gezond”. De Nederlandse overheid verdubbelt –via het NCDO- het opgehaalde bedrag met maximaal € 25.000. Uw gift telt dus echt dubbel!

.

Film en discussieavond met Sameh Habeeb, journalist uit Gaza, vrijdag 22 mei 2009, O-950, Rotterdam (foto: Sameh Habeeb). Gaza, het verhaal van een blokkade, een oorlog en weer een blokkade. De Gazaanse journalist en vredesactivist Sameh Habeeb vertoont op vrijdag 22 mei zijn reportage “Gaza, the untold story: Siege, war and siege” in 0-950. De 23-jarige Habeeb deed tijdens de Israelische aanvallen op Gaza 2008/2009 verslag voor onder meer het actualiteitenprogramma Netwerk. Met de vertoning, gevolgd door discussie met het publiek, geeft Habeeb aan dat de tragedie van Gaza verder teruggaat dan 27 december 2008. De avond is georganiseerd door het samenwerkingsverband “Rotterdam voor Gaza”.

.

Burgerinitiatief “Sloop de Muur”. Het Internationaal Gerechtshof bepaalde op 9 jlogo_kleinuli 2004 dat de Israëlische Apartheidmuur op bezet Palestijns gebied illegaal is en ontmanteld moet worden. Het burgerinitiatief (georganiseerd door ongeveer 17 organisaties) liep van 2009 tot en met 2013 en gedurende die tijd hebben vrijwilligers van het Palestina Komitee Rotterdam actief meegeholpen handtekening in te zamelen. Op 22 januari 2013 zijn de handtekening aangeboden aan de Tweede Kamer.  

.

Benefietconcert “GEEF OM GAZA”, 1 februari 2009, Gebouw De Heuvel, Rotterdam Georganiseerd door jonge Rotterdammers die een antwGeef om Gaza logooord willen geven op de humanitaire ramp in Gaza. Met medewerking van DJ Hiba, het koor Al-Wahda, sprekers van GroenLinks en het Palestina Komitee Rotterdam: Breakdance, rap met One Voiz, Nnas en Chara-Z, fotopresentatie.en surprise act. De opbrengst van de entree -die  de bezoeker zelf mag bepalen – is bestemd voor medische hulp, voedsel en dekens door Islamic Relief.  

.

Solidariteitsbijeenkomst Rotterdam voor Gaza, 24 januari 2009, Citykerk Het Steiger, Rotterdam.  PvdA, SP, GroenLinks, D66, SPIOR, en het Palestina Komitee Rotterdam en diverslogo solidariteitsbijeenkomste andere organisaties organiseerden een solidariteitsbijeenkomst voor Gaza. We herdachten de doden en vroegen aandacht voor de moeilijke weg die de mensen in de Gazastrook te gaan hebben om hun levens weer op te bouwen.

.

2008: ROTTERDAM VOOR GAZA: smeed de band tussen de bevolking van twee gebombardeerde havensteden. Gemeenteraad verwerpt motie nipt, maar we gaan door! Al geruime tijd geleden heeft de SP gemeenteraadsfractie het initiatief genomen om met raadsleden van GroenLinks en PvdA en met het Palestina Komitee Rotterdam te bekijken op welke wijze de banden tussen Rotterdam en Gaza versterkt konden worden. Gaza is immers ook een havenstad -al laat de Israëlische blokkade weinig scheepvaartverkeer toe- en Gaza heeft ook ernstig te leiden gehad -en heeft dat nog bijna dagelijks- onder bombardementen en beschietingen. Op 13 november 2008 stemden drie leden van de PvdA fractie mede onder druk van de burgemeester -die zelfs geen tijd nam om de handtekeningen in ontvangst te nemen – met rechts mee, waardoor de motie werd verworpen! Een enorme teleurstelling uiteraard, maar we gaan door!

.

Medische campagne “Medicijnen voor Gaza”, 2006 Deze campagne is een initiatief van de Stichting Palestina en is gestart ten behoeve van het gehele El-Wafa ziekenhuis (Gaza-stad en Rafah).

.

Medische campagne “El Wafa kliniek” in Gaza-stad, 2005 Deze campagne is een initiatief van de Stichting Palestina.

.

Medische campagne ten behoeve van de Stichting Kifaia, 2004 De Stichting Kifaia is een Nederlands-Palestijns initiatief en zamelt geld in voor medische projecten in Gaza. In 2004 heeft de Stichting Palestina geld ingezameld voor Kifaia (http://www.kifaia.nl/).

.

Medische campagne “El Wafa kliniek” in Gaza-stad, 2003 Deze campagne is een initiatief van de Stichting Palestina.

.

Medische campagne Beit Sahour Medical Center, 2002 Beit Sahour is een klein Christelijk Palestijnse dorpje dat grenst aan de oude stad van Bethlehem. Deze campagne is een initiatief van de Stichting Palestina.

.

Een gehandicaptenbus voor Rashidiye 2000-2001 Een actie van de Stichting Palestina voor de gehandicapte bewoners van Rashidiye, een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. Het PKR  verscheepte een invalidenbus vol met kled ing, speelgoed enz enz. Het werd een geweldig succesvolle actie.

 

.

Plant een Boom voor Palestina, 1993 De eerste grote actie van het Palestina Komitee Rotterdam in 1993 en resulteerde aanplant van vele duizenden vruchtenbomen in de bezette gebieden. De actie had als doel de Palestijnse economie en ecologie te steunen: een project gericht op de toekomst! Het was 1993 en optimisme heerste over Palestina. Het Palestina Komitee Rotterdam werkte bij deze actie samen met PARC (Palestinian Agricultural Relief Committee http://www.pal-arc.org/).